Διατροφή στα στάδια της ζωής

Η υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής. Οι διατροφικές μας συνήθειες τοποθετούνται από την παιδική ηλικία ως θεμέλιοι λίθοι και μας ακολουθούν σε όλη την ενήλικη ζωή, αντανακλώντας την ποιότητα των επιλογών μας στην καθημερινότητας μας.

Όσον αφορά στις διατροφικές μας ανάγκες, τόσο σε ενέργεια όσο και θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν διακυμάνσεις, για το ίδιο άτομο, από στιγμή σε στιγμή και από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα ένας μαραθωνοδρόμος έχει άλλες ανάγκες την ημέρα του αγώνα από αυτές της καθημερινής διατροφικής του πρόσληψης.

Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλες μπορεί να είναι αυτές οι διαφορές στα στάδια της ζωής από τη βρεφική ηλικία, στην εφηβεία, την ενήλικη ζωή, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, καθώς και την πολύ ευαίσθητη τρίτη ηλικία.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή ενός καθαρά εξατομικευμένου διαιτολογίου λαμβάνοντας υπ’ όψη μας, πέρα από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά (ύψος- βάρος ) ενός ανθρώπου και άλλες σημαντικές πληροφορίες όπως το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση υγείας και θρέψης και η περίοδος που διανύει το άτομο.

Επειδή λοιπόν στα διάφορα στάδια της ζωής, οι ανάγκες των ανθρώπων ποικίλουν και διαφοροποιούνται συνεχώς είναι πολύ σημαντικό, όποιος κι αν είναι ο στόχος μας, να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά και μόνο για εμάς, αποκλειστικά και μόνο για τη δεδομένη χρονική περίοδο που διανύουμε. Διαφορετικά το πιο πιθανό είναι η προσπάθειά μας να αποτύχει και το ηθικό μας να κλονιστεί.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο το πρόγραμμα διατροφής να είναι πλήρως εξατομικευμένο. Γι’αυτό το λόγο λαμβάνεται εξ’ αρχής πλήρες ιατροφαρμακευτικό και διατροφικό ιστορικό και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνετε άμεσα και με ασφάλεια το στόχο σας, χωρίς να χάνετε χρόνο και ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προηγούμενο
Επόμενο